Titel: Sattyg med får - medel mot.

Meddelare: Hustru Anna Karolina Jonsson  År: 1917

Det var i en gård i Björksele i Åsele, medan jag var hemma i Laxbäcken. De fick se, att det var klippt små ulltappar av alla fåren. De förstod, att detta var gjort i ond mening av någon av grannarna. Då talade de med en "viskarl", och han lärde dem, att de skulle klippa likadana tappar själva av fåren, lägga ihop dem i en hög på ladugårdsgolvet och tända eld på den, ty så hade den gjort, som stulit ullen. De gjorde så, men det höll på kosta livet på en gammeljänta i grannlaget. Hon blev så sjuk, att hon alldeles höll på stryka med. Det var hon, som varit framme och försökt "förgöra" deras får, men det fick hon betalt för.